sâmbătă, 30 august 2014

Zburător calotat de Hamburg

Caractere de rasă
Sunt păsări mici, cu temperament vioi, trunchiul cu linii rotunjite, capul rotund, moţat sau nemoţat, cu fruntea bombată. Ciocul este scurt, drept, uşor înddreptat în jos, alb cu nuanţe roz-albe şi cu umflăturile nazale albe, ochii sunt Înconjuraţi da gene uşor umflate, duble, galben-rozalii sau roşii palide.  Gâtul este scurt, arcuit
purtat vertical, cu bărbia uşor scobită, pieptul larg, bombat si uşor ieşit îu afară. Spinarea este scurtă, dreaptă, cu linia dorsală oblică dinainte înapoi, abdomenul scurt şi nu prea plin. Aripile sunt drepte, purtate deasupra cozii, fără ca vârfurile să se întretaie. Coada, relativ scurtă, este plată, purtată strâns şi formată din 12 rectrice. Picioarele sunt scurte şi neîncălţate.Penajul este lins, strâns lipit de corp; pe fond alb, calota şi coada sunt colorate în negru, roşu, galben, vânăt, ciocolatiu sau cânepiu şi galben crem. Calota cuprinde fruntea, creştetul capului şi ceafa până la o linie dreaptă ce trece de la cotul gurii pe sub ochi până la ceafă, astfel încât moţul este complet alb. Coada este colorată până la cloacă şi crupion, acesta fiind alb. Este o rasă cu aptitudinile pentru zbor regresate, dar cu bune însuşiri de incubaţie şi de creştere a puilor.
Text, Cresterea porumbeilor, editia a II-a, 1970

alte denumiri: zburator calotat de hamburg, calotta di amburgo, hamburger kalotte, calotte de hambourg, hamburg helmet
sursa pozelor Link 1, Link 2, Link 3

Un comentariu:

  1. Buna ziua!

    Acum o luna am salvat un porumbel din gura cainelui meu. Este bine sanatos, voios, activ, insa nu poate sa zboare, cred ca de aceea l-a si prins catelusa. Mi-ar placea sa stiu ce rasa de porumbel este si as dori sa-l dau cuiva care sa aiba grija de el. Este foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere